woensdag 7 november 2012

Bere Barley 2006
Cheating and bribery are generally encouraged.

Met een ferme portie Vikinglef distilleerde Bruichladdich een whisky uit oergraan. De bere ofte grammineae hordeum vulgare is de oudste gecultiveerde graansoort in de wereld en werd door de Noormannen gebruikt als grondstof voor hun bier. In de negende eeuw brachten de Noorse overheersers de graansoort vanuit het Midden-Oosten mee naar de Hebriden, waar het werd gebruikt om Usquebauch of levenswater mee te distilleren, de voorloper van de single malt whisky, zeg maar. Maar omdat graan op de Hebriden een moeilijke groeier is, nam Bruichladdich de University of the Highlands and Islands onder de arm om een kweekprogramma op te zetten. Met de eerste oogst in 2006 werd er een single malt whisky gedistilleerd dat onder de naam Bere Barley 2006 zes jaar op eikenhouten vaten werd gerijpt. Alhoewel de whisky tegen een redelijke prijs van net geen £40 per fles wordt verkocht, zorgt de beperkte oplage van 7.200 flessen voor schaarste op de markt. Maar daar heeft Bruichladdich nu iets op gevonden in de vorm van een originele wedstrijd.

De marketing van de whisky gebeurt volledig in het thema van de epische en bloederige reizen van de Noormannen. Wie kans wil maken op een zeldzame fles Bere Barley 2006 kan deelnemen aan de wedstrijd die door de whiskymakers wordt uitgeschreven. Potentiële winnaars sturen hun antwoord op de vraag 'What does 'Epic Journey' mean to you' in woorden en/of beelden naar submit@bruichladdich.com. Geotagged foto's krijgen de voorkeur, en driedimensionele objecten kunnen per post worden opgestuurd naar de distillerij. Het wedstrijdreglement is overigens hoogst amusant:

As always the weird and wonderful are particularly welcome. Cheating and bribery are all part of the fun and are generally encouraged.  Entries in French will be warmly received but will not sway our judges who, after careful consideration, will make an arbitrary and probably unreasonable decision based on the excellence of the submissions. Or maybe they will just pick the winner out of hat. Who knows?

[Edward Vanhoutte]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten