woensdag 27 februari 2013

Spicy Redheads
Fentiman's Botanically Brewed Ginger Ale & Ginger Beer

Fentimans levert natuurlijk één van dé referentie-Tonic Waters in deze tijden van gin craze, maar het assortiment van deze botanical brewery is divers en bevat zowel cocktail mixers als softdrinks. De recepten voor de Curiosity Cola en de Cherrytree Cola zijn even geheim als die van de fel gecommercialiseerde tegenhangers die in niets te vergelijken zijn met deze botanische brouwsels die een weekje aan het fermenteren gaan vooraleer ze worden afgetopt met de beste ingrediënten. Er gaan anderhalve citroen in elk flesje Victorian Lemonade, acht mandarijntjes in elk flesje Mandarin and Seville Orange Jigger, Bulgaarse rozenolie in de Rose Lemonade, en paardenbloemblaadjes gaan samen met kliswortel en anijszaadolie in de Dandelion & Burdock die zowaar nog Britser is dan de Shandy, bier met citroensap dus. Maar even Brits zijn de Ginger Ale en het Ginger Beer die evenals het Tonic Water en het Light Tonic Water uitstekend dienst doen als cocktail mixers.

Fentimans Softdrink Assortiment

In 1905 brouwde Thomas Fentiman zijn eerste ketel Ginger Beer volgens een recept dat hij als onderpand had gekregen voor een lening die nooit werd terugbetaald. Gemberwortels werden gemalen en in koperen ketels gekookt tot ze al hun smaakstoffen hadden vrijgegeven, waarna de siroop samen met brouwersgist, suiker en botanicals zoals gember, jeneverbes, veronica en extract van duizendblad rustig kon vergisten op houten vaten. Na de botteling, oorspronkelijk in stenen kruikjes met de kop van zijn trouwe viervoeter als opdruk, was het gemberbier na een week op dronk.

Nu meer dan honderd jaar later mag het brouwproces zelf dan al gemoderniseerd zijn, het recept bleef quasi ongewijzigd, inclusief de weeklange fermentatie op vat. Na die fermentatie wordt deze alcoholhoudende basis naargelang het product versneden met verse fruitsappen, kruiden, plantenextracten en dies meer tot een alcoholvolume van minder dan 0,5% zodat het wettelijk als softdrink kan worden verkocht. Zeg dus niet zomaar softdrink tegen een Fentimans.

Maar wat is nu het verschil tussen de twee ginger ladies van Fentimans?

Al in de 18de eeuw werd er, vooral in Engeland bier gebrouwen met gember in plaats van hop. Via de koloniale politiek van het eiland veroverde het pittige drankje, met een alcoholvolume van soms wel 11%, de hele wereld. Ginger Ale, daarentegen, werd aan het einde van de 19de eeuw ontwikkeld in Ierland, maar brak pas echt door toen de Canadees John McLaughlin zich ermee bemoeide en de droge variant – er was ook een donkerder en meer uitgesproken golden variant – als Canada Dry Pale Ginger Ale commercialiseerde. Het grote verschil met Ginger Beer nu is dat Ginger Ale een echte softdrink is die bestaat uit gecarboniseerd water met smaakstoffen, in dit geval vooral gember.

Maar dit verschil gaat natuurlijk niet op bij Fentimans Ginger Beer en Ginger Ale omdat alle Fentimans dranken het resultaat zijn van een botanisch brouwproces. Het echte verschil zit hem in de fermentatie, die trouwens ook bij het Tonic Water wordt gebruik. Vandaar dat Ginger Beer en Tonic Water niet glutenvrij of veganistisch zijn, en de andere producten wel. Het etiket zelf geeft het al aan: Ginger Beer is een 'fermented botanical ginger drink with herbal extracts' terwijl Ginger Ale een 'botanically brewed ginger ale with herbal extracts' is. Het verschil zit hem natuurlijk ook in de smaak. Ginger Beer is spicier en met een uitgesproken gembersmaak en de pit van chilipepers, terwijl Ginger Ale zachter is met toetsen van sinaasappel en kaneel.

Mixologisch wordt met deze verschillen creatief omgesprongen. Op de Belgische site van Fentimans geeft Manuel Wauters, bartender-eigenaar van Sips in Antwerpen én invoerder van Fentimans voor België, enkele recepten voor pittige avonden met deze twee redheads. Geef mij maar eerst de zacht-frisse verleiding van een Pimm's Cup en een verlangen-verlengende zuur-bittere Horse's Neck met Ginger Ale om me vervolgens te verliezen in de stomende en stormachtige Dark 'n' Stormy en na te genieten bij een Whisky and Ginger Punch met Ginger Beer. Gebrouwen, gefermenteerd en met pit. Zo heb ik ze graag. En rost goed...

[Edward Vanhoutte]

1 opmerking:

  1. Thank you for the helpful post. I found your blog with Google and I will start following. Hope to see new blogs soon
    You have got some great posts in your blog. Keep up with the good work. Visit: Cactusvijg Olie

    BeantwoordenVerwijderen